lite olika bett :)

Jag vill skriva om lite olika bett här på min blogg och i o med detta inlägg ska jag försöka komma tillbaka! :)

Ju tunnare ett bett är desto skarpare blir det, ett tjockare bett blir mildare. Man får ju dock även ha i bakhuvudet att en häst inte kan ha hur mycket bett i munnen som helst. Tjocka bett ger även mer slitage på tänderna.

I slutändan är det ryttarens hand som avgör hur skarpt ett bett är. Man ska från början lära sig att hålla balansen själv och ha en mjuk och följsam hand.

Ett bett som är felaktigt kan göra stor skada, inte enbart i hästens mun utan även på nacke och rygg.

Även om man har ett bra anpassat och passande bett så betyder det inte att hästen inte kan få bettrelaterade skador. Man kan för att undvika detta variera mellan olika typ av bett och nosgrimmor. 

Tvådelat bett kan skapa obehag för hästen då när det viker sig slår upp i gommen. Eftersom de två delarna på bette är olika långa kan det vara bra att vända på bettet, inte uppochner utan byta vilken ring som sitter i ett visst sidostycke. Hästar som inte gillar att få tryck på tungan trivs oftast bättre med tvådelat bett.

 

Tredelat bett har fler brytpunkter än det tvådelade och är med det mildare. Är det tredelade bettet väl anpassat i hästens mun så är det i princip lika bra som ett rakt bett ur skadessynpunkt. Ett tredelat bett ligger an mot tungan bättre än på ett tvådelat

 

Rakt bett är mildast då trycket fördelas över hela bettet. Men eftersom tygeltagen går genom hela bettet kan vissa ryttare uppleva sina hästar som stumma på detta bettet.

 

Bridongbett är ett smalt tränsbett som används ihop med en kandarstång. Bettet är mycket smalare än ett vanligt tränsbett då det ska få plats två bett i munnen när man rider på kandar. Bridongbett finns både som tvådelat och tredelat och med fasta och rörliga ringar.

 

D-ringsbett nyper inte hästen i mungiporna det hindrar även bettet från att röra sig allt för mycket i sidled.även detta bett finns i både två- och tredelat.

 

Eggbett/muffbett har ovala bettringar som inte snurrar. Det gör så att bettet inte nyper hästen i mungiporna. De finns i både två- och tredelat. Bettringarna gör att bettet inte rör sig lika mycket i hästens mun som ett med rörliga ringar vilket är bra då risken för slitage på täderna minskar, dock så kan man uppleva att hästen blir lite stum precis som på rakt bett.

 

Fullcheekbett har så kallade parerstänger på sidorna som hindrar bettet från att glida i sidled. Man kan använda detta bett istället för bettskivor och det används ofta på hästar som är svårstyrda eller så pass starka att bettringarna åker in i munnen. Även detta bett finns i två- och tredelat.

 

Jag återkommer med flera bett senare.

Veterinärer rekommenderar ofta att man rider på ett rakt bett med fasta ringar som är relativt kort eftersom det är mest skonsamt för munnen. Bettet ligger då an på en stor yta och bettringarna gör att det inte rör sig så mycket i munnen, längden påverkar också att det inte far runt så mycket. 

Princess rids just nu på ett tredelat eggbett och vi har köpt ett kimblewick att rida ut på och har ett hackamore på g.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0