Gammal film på mig och Baldi


Detta är från en klubbtävling i hemmaridhuset. Jag var inte så nöjd efter tävlingen för att han inte svarade fram för skänkeln och gicköver tygeln. Men rosett fick vi och på den tiden var de det enda som spelade någon roll ;)


Ooh suck it jag har en blå iPhone!!

!!


bilder från luciadagen

Fotat med Canon eos 1100 D. Kopiering ej tillåten.  (jag valde en förstor storlek på bilderna så en del dörsvann bara så att ni vet)

Mobillös

Min mobil är nu inne på lagning. Det blir som en jullklapp. Jag ska också byta färg på den samtidigt. Mörkblå <3
Därför kommer bloggningen ligga lägr ett tag. Jag gör 50% av inläggen på mobilen så vänta er ca 1-2 inlägg om dagen. 
Förresten var det sjukt snabb leverans på Charlies. Fick paketet idag. Tumme upp för det! Bilder kommer kanske sen :)

Pigg ponny!

Idag hade jag en pigg och stark ponny. Men fin var hon! Vi red i ridhuset då lektionerna var inställda. Vi trivs bättre där helt enkelt.
Hade lite blandat bomarbete då det låg bommar på marken. Jag bytte över bommarna och lite sånt. Sedan jobbade jag lite mer på öppnor och skänkelvikningar. Hon var helt ok där. Lite hastig kanske om man ska vara petig.
 

Aj!

Desvärre vrickade jag foten på gympn idag. Vi hade redskapsbrännboll och skulle hoppa över plintar på lite olika sätt. Jag hörde när foten knäckte till och sen var det inget mer med att hoppa över plintar den lektionen.
På grund av detta fick jag heller till något vettigt på träningen trots att jag satte på en såndär stödstrumpa. Det gick inte med förflyttningarna till vänster.
Som tur ät har jag mina älskade Sprenger bow balance så rida gick bra att göra!

Först innebandy sen bär det av till stallet

Idag har jag först innebandyträning sedan ska jag åka ut till Princess. Det blir ett dressyrpass idag. Vi ska jobba vidare lite på sidvärtes eftersom jag är i tältet idag och kan se i spegeln i öppnorna och slutorna.
 

Vad kan jag ha beställt?

Ena börjar på B och andra på S. Det kan ni klura på nu ;)

Äntligen vänder det!

Princess var jättefin idag! Hon stannade inte alls många gånger och var bättre inställd till arbete. Hon stannade till ett par gånger när hon tyckte att det blev allt för jobbigt.
Jag varvade mellan lättridning och nedsittningn för att hon inte skulle sura ihop helt.
Jag växlade också steglängd och mellan olika sidvärtesrörelser. Jag gjorde kanske öppna halva långsidan och sedan rakriktade jag och gjorde en travökning. Jag gjorde även som serpentiner på långsidan. En övning princess förra ägare tipsade om. Den är superbra! Om man är noggrann med att ställa ovh få med sig hela hästen så är det en väldigt lösgörande övning. Hon är verkligen mycket bättre i balans i ökningarna nu. Dock vill hon dra mig ur sadeln när hon får länga ordentligt.
Min teori är att hon blir snällare om hon får hoppa regelbundet då det är hennes favorit. Hon får ju också utlopp för sin energi då.
Vi måste dock jobba vidare på galoppen, hon måste bli mer självbärig.
mongoponny!

Idag

Idag är min träning för Malin inställd igen. Så jag ska rida dressyr på princess själv idag. Vi får se hur det går. Förhoppningsvis är hon en gnutta trött efter hoppningen igår så att jag inte har piggaste ponnyn i Sverige. Jag är nämligen lite seg efter matchen igår.

bettlöst

Nu ska jag inte skriva något mer om bett utan tänkte skriva om de bettlösa alternativen. Bettlöst är ett bra alternativ för att hästen ska få vila munnen lite då och då.

 

Sidepull ser ungefär ut som en grimma. Trycket av ett sidepull placeras antingen på ovansidan av nosen eller under käken. ett annat alternativ är att det blir tryck på båda ställena. Nosdelen på detta tröns finns i två varianter, i rep och i läder. Nosdelen i rep är något skarpare. Detta träns togs fram av westernsidan.

 

Ridkapson som också kan användas i kombination med bett om man är rädd att hästen ska bli för stark på det.

 

Hackamore finns i olika typer. Ponnyhackamore som har kortare skänklar, lite synd på namnet eftersom det funkar lika bra på hästar som på ponnyer . Detta är det mildare hackamoret. Sedan finns det varianten med långa skänklar och en nosdel i metall som är klädd med läder. Detta gör att det blir hävstångseffekt. Under käken på båda varianderna finns antingen en kedja eller en läderrem. Hackamore ska endast användas av erfarna ryttare och det är mycket viktigt att inte sätta det för långt ner då nosbenet blir tunnare längre ner. 

 Kan nosbenet verkligen gå av med hackamore? har någon av er få läsare varit med om det? kommentera gärna om du vet något. Själv har jag hört alla möjliga varianter.


Matchen

Tänkte skriva här om dagens match. Ni som läser min blogg för hästinläggen kan ju bara bläddra förbi :)
Jag kan börja att säga att hallen var SJUKT varm då det hade varit SSL (Svenska Super Ligan) match innan och det var näst intill fullsatt då. Men det var ju lika för båda lagen
Matchen gick alltså 4-1 åt Gs86. Jag är ändå sjukt nöjd då vi spelade helt GRYMT! vi drog ner på tempot för dem när vi skulle och vi drog upp också.
Våran taktik i försvarsspelet var att stå och täcka. Låta dem krångla. De försöker snurra till det bakom mål och sedan när backarna går ut och stöter flikar de in och skjuter. Vi stog alltså och täckte, gick inte ut och stötte utan bara stog där. Då blev de frustrerade och fick inte igång sitt spel ordentligt. 
Gs är alltså för mig ett år äldre och för majoriteten i laget två år äldre. De vann sin klass i SM, de har även vunnit gothia innebandy två gånger, varbergscupen en gång m.m. Vi kom tvåa i våran SM klass, som var en under. 
De borde alltså ha vunnit med mycket mer men vi stog upp sjukt bra och vann sista perioden. Det tål att läggas till att matchen var 3x20. Vi är vana vid 3x15. 

2726869_large.jpg

En stor del av vårat lag. Två har slutat och sen har det kommit in två nya.


Dagens julklappshoppning

Ja vad finns det att säga? Hon var spänd, tittig och sjukt pigg men vi kom runt felfritt (tror jag) Trots travhopp och tvekningar för att det var sjuukt läskig glansig sak på sargen som skulle äta upp henne! Vi var i alla fall felfria på hinder och fick en rosett. I julklapp fick vi hästgodis och det vart princess väldigt glad över!
Min ridning var förjävlig men princess var glad och körde på. Jag har en film men det lockar inte att lägga upp den...
Om jag får 10 kommentarer lägger jag upp den hemska filmen så ni får ett exempel på hur man inte ska rida...

Clara och Jamaica

Gammal video på Clara och Jamaica. Titta och Njut 

Gammal video på princess

 Enjoy!

...

En tjej i mitt stall och hennes mamma red ut på deras två hästar. Mamman blir avkastad och kan inte resa sig upp. Dottern måste rida hem med två hästar för att larma ambulans på grund av att de inte hade telefon med sig. När ambulansen kom till platsen så är mamman kraftigt nerkyld.
Hon ska nu opereras på akademiska sjukhuset i Uppsala. 
Tänk därför på detta när du rider ut:
  • Ha mobil med dig så att du kan larma om det händer något.
  • Tala om för någon när du rider ut och hur länge du ska rida. Om det inte är någon i stallet så skriv på tavlan klockslaget när du red iväg och hur länge du tänker vara ute.
  • Rid inte ut själv
  • Ha hjälm och väst på dig ifall att du skulle ramla av.
Med dessa enkla steg så kan du förhindra att samma sak händer dig. Man kanske tänker att man kan strunta i säkerhetsvästen för att "hästen är snäll" men hästar är levande varelser och kan bli rädda eller kan bli glada och börja bocka. 
 

Ingen häst varken idag eller igår

Inget stall varken igår eller idag. Jag hade innebandymatch däremot. Vi krossade lilla Skattkärr/Heden med 14-0. Jag stog mest i målet. Det var inte så mycket att göra. 
 
Imorgon är det match igen. DM mot GS86 som är min systers lag. Sveriges bästa 97 lag. Vi är Sveriges näst bästa 98 lag. Jag gissar på att vi förlorar men man kan ju aldig veta säkert ;)
Kolla våran hemsida :) http://www.laget.se/F98HBIBF
 

Hanna och Turbo till Globen!!

Jag tycker att ni kan gå in och gilla denna sida på facebook: https://www.facebook.com/TurboTillGloben?fref=ts 
Turbo är en bruksnordis som tävlar msv med matte Hanna Lundberg. De är så fina tillsammans och förtjänar att rida i globen!
Det är nästan 1900 personer som gillar nu, gör det du också! Vi ska kämpa för att få Hanna och Turbo till globen!

Bilder lånade från Hannas blogg http://blogg.hannashastservice.se/


Hissbett

Hissbett. Det är ett bett som "hissas" upp i munnen och ger tryck på nacke och mungipor. Det är inte så bra då det finns känsliga nerver bakom örat. Bett som inverar på nacken är skarpa och ska användas med försiktighet. Denna typ av bett är jag inte så insatt i så jag skriver bara om de vanligare varianterna. Rätta mig om jag har fel.

 

Pessoabett består oftast av fyra ringar Tre små och en stor. Det finns även pessoabett med edast tre ringar, då har den understa plockats bort. Sidostyckena sätter man i första ringen och tygeln kan man sätta i andra, tredje eller fjärde ringen beroende på hur skarpt man vill ha det. Längre ner blir det skarpare och högre upp blir det snällare. När man tar i tygeln roterar mundelen så att det blir tryck på mungipor och nacke. Man kan även använda delta för att mildra det lite. Bettet finns som både tvådelat och tredelat. Om det är tvådelat kommer troligtvis bettet slå upp i gomen när man tar i tygeln vilket säger till hästen att ta upp huvudet. Samtidigt som det så finns det tryck på nacke som säger åt hästen att ta ner huvudet. Som ni förstår blir det dubbla signaler och allt blir pannkaka. Eftersom det intee är någon kedja på baksidan blir bettet överrörligt. Detta bett är mycket populärt inom gymkhana och ponnyhoppning.

 

Gagbett har hål i bettringarna där sidostyckena löper i mellan. Tygeln sätter man fast i ringen på nedersta delen av sidostycket. Trycket på hästens nacke blir mycket stor när tygeln är sträckt. Ett gagbett ser nästan ut som ett vanligt tränsbett och kan se milt ut för det otränade ögat men detta är defenitivt ett skarpt bett. 

 

Nästa gång skriver jag om bettlösa alternativ.


Princess igår

Igår tömkörde jag princess. Dels för att repetera och dels för att hon hoppade i förrgår och hade säkert lite träningsvärk.
Hon var väldigt fin och lyssnade bra i skritt. I trav blir hon stressad så jag ska lugnt vänja henne så att vi kan jobba vidare med det.
 

Stångbett

Jag tänkte skriva om stångbett denna gång. Ni som läser min blogg vet att jag skrev ett inlägg om vanliga tränsbett för ett tag sen.

Stångbett är skarpare än ett vanligt tränsbett då det har en hävstångseffekt i hästens mun. Stångbett har raka skänklar och används oftast med en kedja som går under hästens underkäke. jag själv anser att man ska rida med kedja under då hävstångseffekten mildras och bettet kan inte bli överrörligt. Om skänklarna är längre så blir hävstångseffekten större och bettet blir skarpare. Hävstångsbett är oftast oledade, antingen med eller utan tungfrihet för att undvika att bettet slår upp i hästens gom. 

 

Kandarstång används i de högre dressyrklasserna tillsammans med ett bridongbett och en kedja.De två tillsammans blir ett kandar. Finns i väldigt många lika alternativ med olika tjocklek, tungfrihet och olika mycket vinklade.

 

Pelhamstång förenar stång- och bridongeffekten i ett kandar. Rids antingen med två tyglar eller tygeldelta. På ponnyhoppningar får man använda det här bettet om man använder delta som sitter i två ringar.

 

Kimblewick eller jaktstång som det också kallas har en stor D-formad ring med två mindre hål, den stora ringen har minimal hävstångseffekt, det två mindre hålen har mer. Det här bettet är det mildaste hävstångsbettet. Detta bett använder jag också till princess att rida ut på då hon nonchalerar mig och slänger upp huvudet.

 

Westernstångbett har oftast väldigt långa skänklar och är därför mycket skarpt. Ryttaren ska ha en väldigt lätt kontakt med hästen, nästan så att tyglarna hänger. De flesta westernstänger används utan kedja på baksidan, självklart finns det även undantag. Dessa bett finns i flera olika varianter, jag är dock inte så insatt så jag vet inte vilken variant som är vanligast.

 


Design by LO

Linn Olsson har ju släppt ett tävlingsset som kommer vara ute till försäljning snart. Inget son föll mig i smaken men för att jag är uttråkad ska jag överanalysera schabraket och luvan. Min kreation i paint blev det dålig kvalitet på så jag lägger in orginalet också!
 
1. Mellanrum mellan passopalerna! Det går inte för sig!! Ska det vara ska det vara gjort ordentligt!
2. Loggan, ser sjukt oproffsigt gjord med en font du kan hitta i word. Vad kan det vara nere i hörnet? blev det tryckfel när loggan skrevs ut eller ska den där ringen/stjärnan/oidentifierat objekt verkligen vara där?
3. Schabraket är skrykligt!!! Det får Absolut inte hända! Tyget ska ju vara perfekt struket! Det måste ju Linn fatta!
4. Spetsig kant på luvan. Du måste skoja?! det fulaste jag sett på länge faktiskt!
5. Du failade att ta kort på fin vit bakgrund då ett golv träder fram i bilden.
 
Nu återstår bara att se vad priset blir på detta schabrak. Blir det lättåtkomligt prismässigt eller kommer plånboken eka tom efter man köpt ett? som sagt det återstår bara att se!
 
Ps. Ta detta med en nypa salt! Jag är bara uttråkad och kvällshumorn börjar smyga på (inlägget skrivet vid halv elva på kvällen)
 

Dagens "hoppning"

Det var lydnad som stog på schemat idag, det behövdes verkligen! Det var först en bana med lite utspridda travbommar och sen på fyra studshinder. Princess var minst sagt pigg.
I fösta galoppen la hon av ett bocksprång och bytte galopp lite fram och tillbaka. Sen skrämde hon slag på lite hästar genom att "hoppbocka". Dom flög åt lite olika håll. Sen genom att jag fick sick-sacka mellan hästarna för att de gav sig fan på att stå i mitten istället för att skritta på spåret som man skulle. Som tur vad gick det bra och ingen ramlade av.
favoritbilden på världens finaste prinsessa <3

Ang. Märkeshysterin

 
Vad är det med märkeshysterin nu i dagarna?
Allt ska vara Kingsland, Pikeur, Hv-polo, Dyon, Spooks, Jw, Catago m.m.
Alla dessa märken har en sak gemensamt, de är alla svindyra och "exlusiva". Man köper dessa saker för att vara unik. Men sanningen är att man blir unik om man rider runt med allt från hööks/börjes/gekås. Jag har fyra märkesschabrak och de är alla köpta på nedsatt pris. Ett Lamicell, ett Br, ett Tekna och ett Catago. Jag väntar även på ett Hv-Polo att ha som tävlingsschabrak.
Vissa i mitt stall rider runt med allt som är av ett dyrare märke. Detta tycker jag är helt sjukt! Jag lägger hellre mina pengar på träningar än märkersaker. Jag har inga problem med att ha på mig saker från bara hööks. Så länge de är någolunda fina. Jag har ingen dyr samshield hjälm, jag har en billigare från Lamicell. Jag har inga svindyra stövlar från Pioneer uan ett par från hööks. (De ska dock säljas för de är förstora)
Måga använder argumentet att märkessaker har bättre kvalitet, det behöver inte vara sant, jag har ett schabrak från hööks som jag köpte åt Baldi för X antal år sen och det har hållt sig jättebra, B-ponnyn i stallet fick "ärva" det. Det är lite urtvättat men fortfarande jättefint!
Tänk om mäniskor! Det är inte viktigt att köpa ett schabrak för över 1000 kr när det finns ett nästan likadant för en femtedel av priset med samma kvalitet, om inte bättre.
Det är lite lulligt skrivet men jag hoppas att ni förstår :) Här ser ni mitt BR-schabrak
 

Dagens schema

Jag slutar vid fyra, sen bär det hemåt för en sovstund. Sjuk som jag är. Sen står hoppning på schemat för mig och princess, vi ska rida med i min gamla grupp på kvällen. Det kommer vara ben överallt men det blir säkert bra tillslut!


The hobbit

En film som jag verkligen ser fram emot att se är The Hobbit. Jag har sett alla sagan om ringen filmerna och efter Harry Potter och THG så är det mina favoritfilmer. Jag ser verkligen fram emot att se den!
det går att tillägga att den har premiär på bio idag, jag ska dock inte gå idag utan lite längre fram.
På ett sätt vill jag inte se den heller. Under inspelningen dog ca 30 djur. Inte framför kameran utan de dog för att terrängen de spelade in på var farlig. Slukhål och branta avsatser var en del.
När de kom till inspelningen en dag hittade de en ponny som hade brutit ryggen men fortfarande var vid liv. Trots detta så fortsatte regissören att spela in. Det är bara hemskt enligt mig.


Tömkörning

Idag tömkörde jag princess för första gången. Enligt hennes förra ägare gick det inte att tömköra på rakt spår då hon vände hela tiden och det var sant. I början snurrade hon bara runt gång på gång. Men efter ca 20 minuter fattade hon vinken för att jag la yttertömmen runt rumpan på henne för att rama in mer. Jag jobbade henne i ca 30 minuter till, hennes hjärna gick på helvarv hela tiden och hon vart extra fundersam när vi bytte varv och jag gick över till andra sidan på henne.
Vi jobbade mest i skritt då poletten inte riktigt fallit ner än i traven och eftersom jag är sjuk bestämde jag mig för att ta det en annan gång.
Med detta har jag dragit slutsatsen att princess egentligen är väldigt smart även om hon inte alltid visar det ;)


Nu ska jag försöka komma tillbaka!

Efter en låååååång bloggpaus så ska jag försöka att komma tillbaka i rutinen att blogga. Ni får ha överseende med det då jag måste komma in i rutinen att blogga regelbundet.
Kram!


RSS 2.0