Vad är makt?

Vad är egentligen makt? Har Fredrik Reinfeldt makt? Är makt att bestämma över andra? Är makt att klara någonting som man trodde inte var möjligt? Att ha stor påverkan på folk? Har kändisar makt? Har storbloggarna makt? Är makt något som alla kan ha?
Ordet makt, vad betyder det egentligen? I ordlistan står det ingen förklaring. Är det då upp till varje person att tolka ordet makt och sätta betydelse för det själv?
 
Min tolknig är att makt är många saker. Till exepel att förstå något jättesvårt i matten. Då har man makt över matten. En högt upsatt person i tt företag kanockså ha makt över de andra antällda. Nellie Berntsson har makt genom att hon kan nå ut till tiotusentals männikor bara genom att skriva ett inlägg på sin blogg. Det kan ju vara irriterande för oss "småbloggare" med 40 unika om dagen. Vi får inte alls ut våran åsikt på samma sätt.
 
Bara för att man har makt behöver inte det betyda att man använder den rätt. Man kan missbruka sin makt och då blir folk väldigt provocerade. Ett exmpel kan ju vara att pika någon annan så att den personen får massa hat. Det kan också vara att bara visa sin egen sida i ett bråk. Man kan utnyttja sin höga position och titta ner på alla som inte är så högt upp som en själv. Det är nog bland det värsta som finns. Att skriva i sin blogg "det gör inget att ni har få läsare,alla börjar någonstans" för att sedn sitta och klanka ner på samma person i nästa för att den tryckt en lite på tårna.
 
Alla, Precis ALLA kan ha någon slags makt. Du kan vara en bra förebild för de yngre. Då har du använt din makt som äldre rätt. Att yngre personer tar efter äldre är en känd faktor och då är det bra att vara en bra förebild. Du kan också lyckas med något som du kanske inte trodde var möjligt. Som att till exempel lära dig det där svåra, näst intll omöjliga skottet som Zlatan gjorde i matchen mot England, att lära dig känna exakt när du ska göra dina halvhalter och drivningar.
 
Många tolkar det som att en högt uppsatt person har makt. En chef kanske eller till och med USA's president. Jag svarar: "Alla kan ha makt. Alla har makt, man har makt över sig själv och ibland andra. Makt är en sak man inte får missbruka till sin egen fördel och med makt kommer även ett ansvar"
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0